Är du orolig för Adblue? Det behöver du inte vara: Yara talar om stabilitet

Det finns en viss oro på marknaden för Adblue just nu. Svensk Åkeritidning rapporterade nyligen att ett antal lastbilschaufförer är oroliga för att tillsatsen, som används för att minska utsläppen från dieselmotorer, ska ta slut. Men Yara, en av världens ledande tillverkare av Adblue, säger att det inte finns någon anledning till oro.

”Situationen är mer stabil än vad den ibland verkar”, säger en talesperson för Yara. ”Vi har sett en ökad efterfrågan på Adblue under de senaste månaderna, men det är inte ovanligt. Vi är övertygade om att vi kan tillgodose marknadens behov.”

Yara är den största leverantören av Adblue i Sverige och dess produkterna används av många av landets lastbilsföretag. Företaget säger att det har sett en ökad efterfrågan på Adblue under de senaste månaderna, men att detta inte är ovanligt.

Urea – en viktig komponent i AdBlue

Urea, som tillverkas genom att kombinera ammoniak med naturgas och koldioxid för att göra Adblue, behövs för tillsatsen som renar avgaserna från dieselmotorer. Urea är ett kemiskt ämne som tillverkas av oorganiska föreningar och som används för att gödsla grödor. På grund av Rysslands konflikt med Ukraina har importen stoppats, vilket har tvingat leverantörerna att hantera de svårigheter som beror på deras beroende av ryska källor.

Urea, en viktig komponent i AdBlue
Urea, en viktig komponent i AdBlue

Situationen är annorlunda för Yara, som började som gödselproducent och leverantör av gödselmedel innan man började producera Adblue. Detta enligt Mikael Edsater, affärsområdeschef på Yara.

”Vi producerar vår egen urea, så vi är inte beroende av import. Och eftersom naturgas finns tillgänglig kommer vår tillverkning att fortsätta som vanligt”, tillägger han.

Detta stämmer, med ett undantag: två veckor i mars, då två av Yaras fyra produktionsanläggningar i Europa stängdes på grund av den höga gaspriset. Anledningen var att gasinpriset hade stigit så mycket att det inte längre var värt att hålla alla anläggningar igång med full kapacitet. Den kraftiga prisökningen var dock bara tillfällig, och produktionen har fortsatt som vanligt sedan dess. Yara har nu gått in på marknaden för att hjälpa andra Adblue-blandare med deras tillverkning.

AdBlue - gör din dieselbil mer miljövänlig
AdBlue – gör din dieselbil mer miljövänlig

Sammanfattning

Det råder viss oro på marknaden för Adblue för närvarande. Svensk Åkeritidning rapporterade nyligen att ett antal lastbilschaufförer är oroliga för att tillsatsen, som används för att minska utsläppen från dieselmotorer, håller på att ta slut. Men Yara, en av världens ledande tillverkare av Adblue, säger att det finns det finns ingen anledning till oro och situationen är mer stabil än vad den ibland verkar. Yara är den största leverantören av Adblue i Sverige och dess produkter används av många av landets lastbilsföretag. Företaget säger sig ha sett en ökad efterfrågan på Adblue de senaste månaderna, men att detta inte är ovanligt.

Lämna en kommentar